Yapı ustalığını, hiçbir meslek sahibi olamayan başka bir iş bulamadığı için inşaat sektörüne giren insanların yaptığı iş olmaktan çıkarıp, eğitimli, bilinçli, işinin ehli kalifiye insanlardan oluşmasını sağlamak amacıyla 16.12.2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile birlikte 01.01.2012 tarihi itibarıyla inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırması mümkün değildir.
Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesine göre “inşaat ve tesisat işlerinde, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayanlara” İdareler tarafından Geçici Ustalık Yetki Belgeleri verilmiş, uygulama 1/1/2015 tarihinde sona ermiştir. 2017 yılından itibaren inşaat sektöründe “Mesleki Yeterlilik Belgesi” bulunmayanların çalışmaları mümkün olmadığından geçici ustalık belgelerinin 2017’ye kadar 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde yetki belgesine dönüştürülmesi gerekmektedir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belgelendirilmek üzere ilimizde 500 yapı ustasına eğitim verilecektir. Bu kapsamda kalıpçı, demirci, sıvacı ve duvarcı branşlarında talep toplama işlemi başlamış olup istekli ustaların10.04.2015 tarihine kadar müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir. Başvurular öncelik sırasına göre değerlendirilecektir.
Müracaatlarda;
3- Taahhütname
4- Geçici Ustalık Belgesi Örneği
aranacaktır.